zpravodajství a fotografie z Valmezu

Divadlo ani rock kapli nesedí

pondělí, 19 leden 2009 09:12
V bývalé vězeňské kapli na druhém nádvoří valašskomeziříčského zámku Žerotínů zní nejlépe sborový zpěv, komorní hudba, svatební obřady a přednášky pro nejvýše 30 posluchačů.
Naopak pro divadelní představení, recitaci, rockový či folkový koncert jsou zdejší prostory nevhodné. Ukázaly to nedávné akustické zkoušky, které nechala provést radnice.„Sál svou charakteristikou znemožňuje přirozený projev recitátora, divadelní dialogy se stávají nesrozumitelnými, zvuk rockové nebo folkové kapely až chaotickým,“ tvrdí ve své zprávě zvukař a vedoucí technického oddělení Kulturního zařízení města Roman Štěrba.



Podle něj je s akustickými zvláštnostmi nutné počítat i při produkcích, které tady budou realizovány.
„Výsledky testů mě nepřekvapily,“ tvrdí místostarosta Jiří Pernický (nezávislý). „Určitá omezení jsem si uvědomil, když jsem pronášel zkušební svatební řeč. Bez dodatečného ozvučení mikroporty to zřejmě nepůjde.“



V kapli, která byla po rozsáhlé obnově otevřena loni v červenci, se dosud konalo několik výstav. Ty, stejně jako například pantomima, žádné zvlášní nároky na akustiku nekladou. „Z nabytých poznatků a zkušeností budeme vycházet při sestavování kalendářů akcí. Ten letošní by měl být hotov do konce ledna,“ uzavřel místostarosta. 

text: Josef Beneš

Read 4198 times Last modified on neděle, 10 leden 2016 11:08