zpravodajství a fotografie z Valmezu

Výstava - Erik Šille / Michal Czinege

sobota, 17 červenec 2010 09:04

Iná krajina / Land(e)scare

V Galerii Sýpka vám ve středu 21. července na vernisáži v 18 hodin bude představen Erik Šille  a Michal Czinege, kteří patří již k etablovaným mladým malířům na současné slovenské výtvarné scéně. Výstava proběhne v rámci druhého ročníku Ceny Rudolfa Schlattauera pod záštitou Města Valašské Meziříčí a díky spolupráci s Galerií Jána Koniarka v Trnavě.

Erik Šille (1978) je vítězným držitelem ceny VÚB Maĺba 2009 a řadou dalších ocenění. Vystudoval malbu v ateliéru u prof. Ivana Csudaie na Vysoké škole výtvarného umění v Bratislavě. Východiskem jeho obrazů je svět komiksů, animovaného filmu, včetně japonských manga a anime, počítačových her, grafického a průmyslového designu i nejsoučasnějších trendů elektronické hudby. To vše pak autor přetaví brilantním způsobem do formy klasického závěsného obrazu.
Michal Czinege (1980) vystudoval stejně jako Šille ateliér malby u prof. Ivana Csudaie na Vysoké škole výtvarného umění v Bratislavě. Ve své tvorbě používá jako předlohu fotografie výseků krajin, někdy s figurami. Tyto předlohy však dále upravuje, rozostřuje, barevně invertuje. Teprve takovýto, většinou počítačově upravený obraz, přenáší na plátno. Je držitelem ceny VÚB Maĺba  2006.

Oba malíři byli již po dobu svého studia velmi aktivní, účastnili se řady domácích i zahraničních kolektivních výstav. O jejich obrazy je již nyní značný zájem, jsou zastoupeni v mnoha soukromých sbírkách domácích i zahraničních, často velmi prestižních a veřejně prezentovaných. U nás například nakoupil řadu jejich děl do své sbírky Richard Adam, který tak položil základ pro její rozšíření o mladou slovenskou malbu.

Blíže vás do tvorby obou autorů zasvětí kurátor výstavy PhDr. Vladimír Beskid, ředitel Galerie Jána Koniarka v Trnavě. Vernisáž bude korunována výstředním vystoupením „kunstihistorika Prof. Andreéo Fertiga a Tria Raut s podporou skupiny Děsně Fajn“. Výstava vznikla za podpory Ministerstva kultury a Zlínského kraje. Navštěvovat ji můžete až do 26. září 2010.
Galerie Sýpka, Markéta Románková

Read 4871 times Last modified on sobota, 09 leden 2016 08:00